flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Тетіївського районного суду Київської області

18 серпня 2022, 14:58

 ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням зборів суддів

Тетіївського  районного суду Київської області

від 11 лютого 2021 року  (протокол № 1)                  

 

 

  

Засади

використання автоматизованої системи документообігу

Тетіївського  районного суду Київської області

 

 Дані Засади використання автоматизованої системи документообігу (далі – АСД) Теіївського районного суду Київської області – це затверджені рішенням зборів суддів Тетіївського районного суду  правила використання Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30 в редакції рішення від 02.04.2015 р. № 25 зі змінами та доповненнями (далі – Положення про АСДС), з урахуванням  юрисдикції та інстанційності суду, норм процесуальних кодексів та законів України.

Засади використання АСД Тетіївського районного суду Київської області (далі – Засади) розроблено відповідно до положень процесуальних Кодексів України, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», "Про електронні довірчі послуги", «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про доступ до судових рішень», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», «Про захист персональних даних», Положення про автоматизовану систему документообігу суду, Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом ДСА України від 20.08.2019 №814 (зі змінами).

 

І. Загальні положення

 

1.1. Документообіг  Тетіївського районного суду Київської області  - це проходження документів в суді з моменту їх створення або одержання до завершення виконання або відправлення.

1.2 Документи незалежно від способу фіксації та відтворення інформації проходять і опрацьовуються в суді на єдиних організаційних та правових засадах організації документообігу.

1.3. Порядок документообігу у суді регламентується Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим рішенням Ради суддів України від 02.04.2015 р. № 25 (зі змінами і доповненнями) та Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженою наказом ДСА України від 20.08.2019 №814 (зі змінами).

1.4. Положення визначає порядок функціонування  автоматизованої системи документообігу в Тетіївському  районному суді Київської області, яка забезпечує:

- реєстрацію та розподіл вхідної кореспонденції, реєстрацію вихідної кореспонденції,  а також внутрішніх документів суду;

- розподіл судових справ між суддями Тетіївського районного суду Київської області, визначення запасного та слідчого суддів районного суду;

- визначення присяжних для судового розгляду з числа осіб, які внесені до відповідного списку;

- взяття на контроль та здійснення конторолю за виконанням вхідних та внутрішніх документів суду;

- фіксування етапів проходженя документів до їх передачі в електронний архів, а також передачу судових справ з однієї судової інстанції в іншу;

- реєстрацію процесуальних дій та документів у судовій справі;

- використання ЕП для підписання електронного документа суду;

- оперативний пошук судових справ  та документів  за їх реквізитами;

- виготовлення та видачу копій судових рішень та виконавчих документів на підставі даних, що  містяться в автоматизованій системі, в тому числі надсилання засобами електронного звязку оригіналів  електронних судових рішень;

- зберігання текстів судових рішень та інших документів, створених в автоматизаваній системі;

- відправку оригіналів електронних судових рішень до ЄДРСР;

- надання в установленному законом порядку інформації про стан розгляду судових справ;

- підготовка та автоматичнее формування статистичних даних, узагальнюючих, аналітичних показників, отриманих на підставі внесеної до автоматизованої системи інформації;

- надсилання засобами електронного зв`язку оригіналів електронних документів суду (в тому числі текстів судових повісток у вигляді SMS -повідомлень;

- передачу судових справ до електронного архіву суду;

- надсилання оригіналів електронних документів суду до  державних реєстрів та інформаційних систем інших державних органів і установ.

1.5. Для функціонування автоматизованої системи працівники апарату Тетіївського  районного суду Київської області в межах своїх повноважень забезпечують:

- своєчасне внесення до автоматизованої системи достовірних даних (інформації про стан розгляду судової справи, оригіналів електронних судових рішень, відомостей про набрання судовим рішенням законної сили тощо) та направлення необхідних відомостей до Єдиного державного реєстру судових рішень;

- своєчасне надання (позбавлення) права доступу до автоматизованої системи її користувачам;

- захист інформації автоматизованої системи в суді;

- своєчасне надсилання засобами електронного зв’язку оригіналів електронних документів суду (в тому числі текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень) учасникам судового процесу (провадження) за їх заявками;

- інформування адміністратора автоматизованої системи та територіального управління ДСА України в Київській області про проблеми, що виникають під час використання автоматизованої системи.

1.6. Збори суддів Тетіївського  районного суду мають визначені Положенням про АСДС та цими Засадами повноваження щодо розгляду питань стосовно порядку функціонування автоматизованої системи документообігу Тетіївського районного суду Київської області.

 

ІІ. Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи та порядок реєстрації кореспонденції та розподілу справ:

 

2.1. Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи:

2.1.1.   Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи документообігу Тетіївського районного суду Київської області, надання та позбавлення права доступу до неї визначаються на підставі наказів голови суду та керівника апарату суду або осіб, що виконують їх обов’язки.

Налаштування автоматизованого робочого місця користувача автоматизованої системи у відповідності до функціональних обов’язків та прав доступу, визначених наказом голови суду чи керівника апарату суду, здійснює головний спеціаліст (технічний адміністратор) Тетіївського районного суду Київської області.

Електронні примірники наказів голови суду та керівника апарату суду щодо визначення функціональних обов’язків, прав користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після їх підписання.

2.1.2.   Користувачі автоматизованої системи відповідно до своїх прав вносять до бази даних автоматизованої системи передбачену Положенням  про АСДС інформацію.

2.1.3.   Використання електронного підпису (далі – ЕП) уповноваженими на це користувачами автоматизованої системи здійснюється в порядку, визначеному Законом України "Про електронні довірчі послуги". Відмова користувача автоматизованої системи, уповноваженого на використання ЕП, від отримання та використання ЕП з будь-яких підстав не допускається та тягне за собою дисциплінарну відповідальність.

2.1.4.   Користувачі автоматизованої системи документообігу Тетіївського районного суду зобов’язані виконувати вимоги Положення про АСДС і даних Засад та забезпечувати конфіденційність інформації, яка в ній міститься.

2.1.5.   Персональну відповідальність за забезпечення належної організації функціонування автоматизованої системи в Тетіївському районному суді несе керівник апарату суду, а за забезпечення її належного технічного функціонування – головний спеціаліст Тетіївського районного суду Київської області.

2.1.6.   Незаконне втручання в роботу автоматизованої системи тягне відповідальність, установлену законом.

 

2.2.            Реєстрація вхідної і вихідної кореспонденції та етапів її руху в Тетіївському районному суді Київської області здійснюється відповідно до розділу 2.2. Положення про АСДС «Реєстрація вхідної і вихідної кореспонденції та етапів її руху».

 

2.3.            Розподіл судових справ між суддями здійснюється відповідно до розділу 2.3. Положення.

Збори суддів мають право визначати особливості автоматизованого розподілу судових справ у випадках, прямо передбачених Положенням про автоматизовану систему документообігу суду.

Дні, у які не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, не враховуються при розрахунку коефіцієнта навантаження судді на момент автоматизованого розподілу судової справи.

 

Правила здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями:

2.3.1.   Автоматизований розподіл судових справ здійснюється в автоматизованій системі за такими правилами:

- із загального списку суддів визначаються судді, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу; 

- для суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу, здійснюється розрахунок коефіцієнтів навантаження;

- із числа суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу з урахуванням визначених автоматизованою системою коефіцієнтів навантаження здійснюється визначення судді для розгляду конкретної судової справи за принципом випадковості.

 

2.3.2.   Визначення суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу, здійснюється згідно з вимогами підпунктів 2.3.3 – 2.3.7 пункту 2.3 Положення про АСДС, а також з урахуванням дотримання правил поєднання судових справ.

 

Коефіцієнт адміністративної посади визначити – 1 

Коефіцієнт складності судової справи (категорії судової справи) в Тетіївському  районному суді Київської області встановлено:

 - кримінальна справа, що розглядається в скороченому порядку, про застосування примусових заходів виховного характеру та примусового лікування - 1;

- кримінальна справа – 2;

- кримінальна справа щодо 2-х і більше підсудних або щодо 3-х і більше епізодів – 3;

- подання по кримінальних справах про затвердження мирової угоди – 1;

- кримінальна справа щодо 1 підсудного і до 3-х епізодів – 2;

- кримінальна справа щодо 1 підсудного і більше 3-х епізодів – 3;

- кримінальна справа щодо 2-х підсудних і до 2-х епізодів – 3;

- кримінальна справа щодо 2-х підсудних і більше 2-х епізодів – 3,5;

- кримінальна справа щодо 3-х підсудних і до 2-х епізодів – 3,5;

- кримінальна справа щодо 3-х підсудних і більше 2-х епізодів – 4;

- матеріали в порядку виконання по кримінальних провадженнях – 0,4

 

- судові справи за індексом «1-кс» - клопотання слідчого чи прокурора; скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора під час досудового розслідування; заяви про відвід:

-          надання дозволу на затримання з метою приводу – 0,5

-          надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи – 0,25

-          обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою – 1

-          зміна запобіжного заходу - 1

-          повторне клопотання про зміну запобіжного заходу щодо одного й того ж  

           обвинуваченого (підсудного) – 0,5

-          застосування домашнього арешту – 0,5

-          застосування особистого зобов’язання – 0,2

-          застосування особистої поруки – 0,2

-          накладення арешту на майно – 0,2

-          накладення грошового стягнення на особу – 0,2

-          обмеження в користуванні спеціальним правом – 0,2

-          про відсторонення від посади – 0,2

-          про залучення експерта для проведення експертизи – 0,2

-          про застосування застави – 0,25

-          про звернення застави в дохід держави – 0,2

-          про продовження строку відсторонення від посади – 0,2

-          про скасування арешту майна – 0,2

-          розгляд заяви про відвід слідчого по справі – 0,2

-          тимчасовий доступ до речей і документів – 0,2

-          скарги на постанову про закриття кримінального провадження – 1,5

-          скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, невнесення відомостей про 

            кримінальне правопорушення до Реєстру досудових розслідувань – 1,5

-          заява про самовідвід – 1

 

- цивільна справа позовного провадження – 1;

- цивільна справа позовного провадження в якій 2 і більше позивача, 2 і більше відповідачі – 2;

- цивільна справа позовного провадження щодо трудових, земельних спорів, розподілу майна, відшкодування шкоди внаслідок ДТП, стягнення шкоди в порядку регресу, визнання правочину недійсним – 1,5;

- цивільна справа окремого провадження та позовного провадження про стягнення аліментів, розірвання шлюбу – 0,5;

- цивільна справа наказного провадження – 0,2;

- заяви та матеріали по цивільних справах – 0,2.

- адміністративна справа – 1, (справи в порядку скороченого провадження-0,3);

- адміністративна справа за позовом про визнання органу місцевого самоврядування протиправним – 2,

 

- справа про адміністративне правопорушення – 0,2;

- справа про адміністративне правопорушення (ст. 124, 130 КУпАП) – 0,5.

 

2.3.3.   Копія табеля обліку використання робочого часу щодо суддів Тетіївського  районного суду, що складається для виплати заробітної плати, вноситься відповідальною особою суду до автоматизованоїсистеми не пізніше наступногоробочого дня після підписання такого табеля.

 

2.3.4.   Здійснення автоматизованого розподілу судових справ без урахування правил, зазначених у підпункті 2.3.4 пункту 2.3 Положення про АСДС, не допускається.

 

Повноваження зборів суддів щодо здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

2.3.5. Збори суддів Тетіївського  районного суду мають право запроваджувати спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій судових справ.

Спеціалізація суддів визначається з розрахунку розподілу не менше двох суддів на одну спеціалізацію, з урахуванням пп.2.3.40 Положення про АСДС, згідно якого кількість слідчих суддів  не може перевищувати 50% від фактичної чисельності суддів, що здійснюють правосуддя.

2.3.6. Якщо розгляд справи здійснюється колегіально, склад колегії суддів визначається автоматизованою системою.

2.3.7. Збори суддів Тетіївського  районного суду Київської області мають право визначати особливості здійснення автоматизованого розподілу судових справ:

- у випадках виконання суддями іншої роботи, не пов’язаної із здійсненням правосуддя (узагальнення судової практики, аналізи стану здійснення судочинства, участь у спеціальній підготовці кандидата на посаду судді, підготовці суддів та працівників апаратів судів, а також здійснення науково-викладацької діяльності в Національній школі суддів України);

- у випадках виявлення значної різниці в навантаженні на суддів (колегію суддів);

- у випадках знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп'ютерних программ чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, що триває понад 5 робочих днів, згідно з вимогами пп. 2.3.55 п.2.3 Положення про АСДС

-  у випадках знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп'ютерних программ чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно, з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, повязані з виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання підвартою, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання про надання дозволу на обшук чи огляд житла тощо) розподіляються в порядку хронології надходження із зазначенням дати і часу та в порядку черговості між суддями: Косович Т.П., Мандзюк С.В.,  а також та з урахуванням спеціалізації;

- які відповідно до законодавства підлягають реєстрації та/або розгляду в неробочі дні;

- які підлягали передачі раніше визначеному в судовій справі головуючому судді у випадках відсутності такого судді, якщо це призведе до неможливості розгляду цих справ та матеріалів у розумні строки (підпункт 2.3.47 пункту 2.3. Положення про АСДС);

- уразі повторного надходження до суду позовних заяв з передбачених процесуальним законом підстав;

- стосовно суддів, щодо яких за рішенням зборів запроваджується (змінюється) спеціалізація з розгляду конкретних категорій справ.

    Справи, які відповідно до законодавства підлягають реєстрації та/або розгляду в неробочі дні, в Тетіївському  районному суді розподіляються з урахуванням графіків чергування слідчих суддів та розгляду суддями справ про адміністративні правопорушення, що розглядаються протягом доби.

2.3.8. Збори суддів Тетіївського  районного суду Київської області мають право визначати коефіцієнт складності категорій судових справ, особливості розподілу судових справ при виконанні суддею інших повноважень, не пов’язаних із здійсненням правосуддя, коефіцієнт адміністративних посад, коефіцієнт, що враховує форму участі судді в розгляді судової справи, тощо.

2.3.9. Збори суддів Тетіївського районного суду мають право зменшити навантаження щодо розгляду справ на суддю, що обіймає адміністративну посаду, або на суддів, що виконують інші обовя`зки, не пов`язані з судочинством, але не більше ніж на шістдесят відсотків порівняно з навантаженням інших суддів;

2.3.10. Збори суддів Тетіївського районного суду мають право розглядати питання щодо настання обставин, які унеможливлюють участь судді у розгляді судових справ, що може мати наслідком порушення строку розгляду судових справ, передбаченого відповідним процесуальним законом.

2.3.11. Зміни до налаштувань автоматизованої системи згідно з підпунктами 2.3.10–2.3.17 пункту 2.3 Положення про АСДС, вносяться не пізніше одного робочого дня, що передує даті їх застосування, визначеній зборами суддів Тетіївського  районного суду Київської області.

 

Автоматизований розподіл судових справ між суддями

2.3.12. Автоматизований розподіл судових справ між суддями Тетіївського районного суду  здійснюється з урахуванням спеціалізації суддів, у тому числі спеціалізації зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

За допомогою автоматизованого розподілу визначається також запасний суддя та слідчий суддя.

Відмова судді від отримання розподіленої в установленному порядку судової справи не допускається.

2.3.13. Судові справи підлягають автоматизованому розподілу між суддями, які мають на момент автоматизованого розподілу судових справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

2.3.14. Якщо судова справа підлягає розгляду (перегляду) колегією суддів, при автоматизованому розподілі судових справ автоматизованою системою суду визначається головуючий суддя.

     Після визначення головуючого судді автоматизованою системою визначається склад колегії суддів із числа всіх суддів з урахуванням їх спеціалізації.

     У разі неможливості визначити необхідну кількість суддів з числа суддів основного складу, автоматизована система визначає суддів, яких не вистачає, з числа резервних суддів даної колегії.

     У разі неможливості визначити склад колегії з числа суддів основного складу та резервних суддів, автоматизована система визначає суддів, яких не вистачає, з числа всіх суддів з урахуванням їх спеціалізації (за її наявності).

     Результатом автоматичного визначення складу колегії суддів є протокол автоматичного визначення складу колегії суддів (додаток 2 Положення про АСДС), що автоматично створюється автоматизованою системою.

2.3.15. Відповідно до визначеного процесуальним законодавством принципу незмінності складу суду, розгляд справи, як правило, проводиться визначеною автоматизованою системою колегією суддів.

     Тимчасова відсутність судді-члена колегії, як правило, не може бути підставою для зміни складу колегії суддів.

     У разі неможливості продовження розгляду справи одним із суддів-членів колегії (призов на військову службу, відпустка у звязку з вагітністю та пологами, довготривале перебування на лікарняному або у відпустці тощо) заміна судді-члена колегії здійснюється автоматизованою системою на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду (або уповноваженої ним особи) на виконання службової записки судді-доповідача у справі з метою дотримання передбаченого законом строку розгляду цієї справи у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3 Положення про АСДС.

     Електронний примірник такого розпорядження (додаток №7 Положення про АСДС) вноситься до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання.

     У разі задоволення відводу або самовідводу заміна судді здійснюється автоматизованою ситсемою на підставі рішення про відвід (самовідвід) у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3 Положення про АСДС.

2.3.16. Автоматизований розподіл судових справ, пов’язаних із виборчим процесом, процесом проведення референдуму, а також судових справ про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, здійснюється з урахуванням навантаження судді судовими справами зазначених категорій.

2.3.17. У разі одночасного перебування всіх суддів у відрядженнях, відпустках, їх тимчасової непрацездатності та в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ, автоматизований розподіл судових справ здійснюється автоматизованою системою у робочий день, наступний за днем, коли відпали відповідні обставини.

У разі коли в суді з об’єктивних підстав правосуддя здійснює один суддя, здійснення автоматизованого розподілу судових справ не буде порушенням вимог Положення про АСДС.

2.3.18. Електронний примірник наказу про відрядження (про скасування наказу про відрядження) судді вноситься відповідальною особою суду до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання. Доступ для коригування  наказу автоматично блокується автоматизованою системою.

2.3.19. При об’єднанні судових справ автоматизованою системою автоматично перераховується коефіцієнт навантаження на суддю (суддів), якому передано для розгляду ці судові справи.

Не підлягають автоматизованому розподілу судові справи, які надійшли до суду для вирішення питання про їх об’єднання у порядку, визначеному частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України.

2.3.20. У разі роз’єднання (виділення) судових справ, виділена в окреме провадження судова справа не підлягає автоматизованому розподілу, реєструється як така, що надійшла вперше, та передається судді, яким ухвалено рішення про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження чи виділення в окреме провадження.

      При роз’єднанні (виділенні) судових справ системою автоматично перераховується коефіцієнт навантаження на суддю із врахуванням таких судових справ.

2.3.21. Результатом автоматизованого розподілу судових справ є протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями (додаток 1 до Положення про АСДС), що автоматично створюється автоматизованою системою.

Одночасно з протоколом автоматизованою системою автоматично формуєтьсязвіт про автоматизований розподіл судової справи між суддями Тетіївського районного суду.

Звіт містить такі відомості:

- дата та час початку автоматизованого розподілу;

- єдиний унікальний номер судової справи;

- номер провадження (за наявності);

- категорія судової справи (за наявності);

- коефіцієнт складності судової справи (за наявності);

- інформація про учасників судового процесу (кримінального провадження);

- інформація про визначення повноважень суддів;

- інформація про визначення головуючого судді (судді-доповідача) за випадковим числом;

- інформація про визначення складу колегії суддів (за наявності) за випадковим числом;

- версія автоматизованої системи;

- час закінчення автоматизованого розподілу;

- тривалість автоматизованого розподілу.

Доступ для коригування протоколу та звіту щодо автоматизованого розподілу судової справи між суддями автоматично блокується автоматизованою системою.

Доступ суддів до перегляду всіх протоколів та звітів автоматизованої системи щодо автоматизованого розподілу судової справи між суддями не може бути обмежений.

Протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про автоматизований розподіл судової справи між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

2.3.22. У разі необхідності розгляду судової справи колегією суддів після проведення автоматизованого розподілу судової справи між суддями, здійснюється повторний автоматизований розподіл судової справи з метою збільшення складу суду у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3 Положення про АСДС.

Результатом автоматичної зміни складу колегії суддів є протокол  автоматичної зміни складу колегії суддів (додаток 3 до Положення про АСДС), що автоматично створюється автоматизованою системою.

Одночасно з протоколом автоматизованою системою автоматично формується звіт про зміну складу колегії суддів.

Звіт містить такі відомості:

- дата та час початку автоматичної зміни складу колегії суддів;

- єдиний унікальний номер судової справи;

- номер провадження (за наявності); категорія судової справи (за наявності);

-  коефіцієнт складності судової справи (за наявності);

- інформація про учасників судового процесу (кримінального провадження);

- інформація про зміну складу колегії суддів; версія автоматизованої системи;

- час закінчення автоматичної зміни складу колегії суддів;

- тривалість автоматичної зміни складу колегії суддів. 

Доступ для коригування протоколу та звіту щодо автоматичної зміни складу колегії суддів автоматично блокується автоматизованою системою.

Доступ суддів до перегляду всіх протоколів та звітів щодо автоматичної зміни складу колегії суддів автоматизованої системи не може бути обмежений.

Протокол автоматичної зміни складу колегії суддів роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про зміну складу колегії суддів може бути роздрукований для службового використання в суді.

 

2.3.23 Визначення запасного судді у кримінальному провадженні здійснюється за правилами автоматизованого розподілу справ між суддями відповідно до пп. 2.3.35-2.3.37 п.2.3 Положення про АСДС.

 

2.3.24 Заміна основного судді запасним суддею у кримінальному провадженні здійснюється відповідно до пп. 2.3.38, 2.3.39 п.2.3 Положення про АСДС.

 

2.3.25 Визначення слідчого судді здійснюється за правилами автоматизованого розподілу, згідно з вимогами пп.2.3.4, 2.3.40-2.3.42 п. 2.3. Положення про АСДС.

 

2.3.26 Розподіл судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному в судовій справі судді здійснюється у відповідності з пп.2.3.43 п.2.3  Положення про АСДС.

 

2.3.27  Клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді.

 

2.3.28   У разі відсутності раніше визначеного в судовій справі головуючого судді у випадках, передбачених пунктом 2.3.44 -2.3.46 Положення про АСДС (якщо в програмі передбачено заведення справи на основі поточної), реєстрація здійснюється на основі поточної справи без вибору судді, після чого ці справи роз`єднуються і авторозподіл заведеної судової справи здійснюється на загальних підставах.

У виключних випадках, а саме винятково уразі надходження справи, заведення якої в автоматизованій системі докумнтообігу передбачено на основі поточної, що розглядалась в суді до початку функціонування КП Д-3, і справа, що надійшла, має бути передана раніше визначеному у справі судді відповідно до п.2.3.44 Положення про АСДС, її розподіл здійснюється наступним чином:

в АСДС створюється обліково-статистична картка (ОСК), де в ручному режимі вводиться унікальний номер та номер провадження справи, що розглядалась до впровадження програми Д-3 (без автоматичного генерування номеру  та вибору судді);

за протоколом розподілу неавтоматично справи раніше визначеному складу суду, передбаченому в КП Д-3, обирається в ручному режимі суддя, що розглядав справу до впровадження КП Д-3.

 

 2.3.29 Результатом розподілу судової справи шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді є протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду (додаток 6 до Положення про АСДС), що створюється в автоматизованій системі уповноваженою особою апарату суду.

Протокол передачі судової справи раніше визначеному судді роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи відповідно до вимог пп.2.3.48 п.2.3. Положення про АСДС.

 

2.3.30 Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється відповідно до пп.2.3.49-2.3.54 п.2.3 Положення про АСДС

 

2.3.31 Автоматизований розподіл судових справ між суддями після відновлення роботи автоматизованої системи здійснюється відповідно до пп.2.3.55, 2.3.56 п.2.3 Положення про АСДС.

 

2.3.32. У разі настання обставин, зазначених у підпункті 2.3.55 Положення про АСДС, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов’язані з виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання про обрання міри запобіжного заходу у виді взяття під варту, клопотання слідчого, прокурора про забезпечення кримінального провадження, клопотання про проникнення у житло, обшук чи огляд житла тощо) здійснюється в порядку, визначеному зборами суддів, які, в разі настання вищезазначених обставин, скликаються та проводяться невідкладно.

 

2.3.33. Не пізніше наступного робочого дня після усунення обставин, зазначених у підпункті 2.3.55 пункту 2.3 Положення про АСДС, до автоматизованої системи вноситься передбачена даним Положенням інформація із зазначенням у хронологічному порядку номера та дати фактичного надходження кореспонденції до суду, а також інформація про її розподіл.

 

Неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями

2.3.34. У разі визначення автоматизованою системою неможливості здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ відповідно до підпункту 2.3.27 пункту 2.3 Положення про АСДС автоматизованою системою автоматизовано створюється протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями Тетіївського районного суду (додаток 10 до Положення про АСДС).

Одночасно з протоколом автоматизованою системою автоматично формується звіт про неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями Тетіївськогорайонного суду, який містить відомості, передбачені пп.2.3.59 п.2.3. Полложення про АСДС.

Доступ для коригування протоколу та звіту щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями автоматично блокується автоматизованою системою.

Доступ суддів до перегляду всіх протоколів та звітів щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями автоматизованої системи не може бути обмежений.

Протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

2.3.34. У разі усунення обставин, що унеможливлюють здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ, такий розподіл відбувається відповідно до вимог Положення про АСДС.

 

2.4. Передача судових справ для подальшого розгляду суддею (колегією суддів)

2.4.1.   Після автоматизованого розподілу судових справ автоматизованою системою відповідальна особа суду не пізніше наступного робочого дня передає судові справи визначеному автоматизованою системою головуючому судді.

2.4.2.   Інформація щодо процесуальних дій та судових рішень вноситься до автоматизованої системи відповідним користувачем автоматизованої системи.

 

2.5. Визначення присяжних автоматизованою системою здійснюється відповідно до п.2.5 Положення про АСДС.

 

2.6.  Внесення до автоматизованої системи відомостейщодо набрання судовим рішенням законної сили здійснюється відповідно до п.2.7 Положення про АСДС.

 

2.7.            Надання інформації про стан розгляду судових справ здійснюється у відповідності з п.2.8 Положення про АСДС.

 

2.8.            Централізоване зберігання процесуальних та інших документів, виготовлених у суді здійснюється відповідно до п.2.9 Положення про АСДС.

 

2.9. Надсилання електронних документів до державних реєстрів та інформаційних систем інших державних органів і установ здійснюється відповідно до п.2.10 Положення про АСДС.

 

2.10.      Підготовка статистичних даних здійснюється відповідно до п.2.11 Положення про АСДС.

 

2.11. Передача судових справ до електронного архіву здійснюється у відповідності з п.2.12 Положення про АСДС.

 

2.11.1. До електронного архіву суду передаються усі відомості щодо розглянутих судових справ, які внесені до бази даних автоматизованої системи.

 

Забезпечення безпеки автоматизованої системи та моніторинг її функціонування здійснюється відповідно до пп.3.1 – 3.6 розділу ІІІ Положення про АСДС.