flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за торгівлю гуманітарною допомогою

11 квітня 2022, 11:26

Згідно Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за використання гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану», що набрав чинності 03.04.2022 року, Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201-2 «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги» наступного змісту:

Продаж гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв або безоплатної допомоги чи інші дії з цим майном задля отримання прибутку, вчинені:

У значному розмірі (понад 434 175 грн.) несуть за собою штраф від 34 000 грн. до 51 000 грн. або виправні роботи до 2 років або обмеження волі до 4 років.

Ті самі дії, вчиненні:

Повторно, групою осіб, з використанням службового становища, у великому розмірі (понад 1 240 500 грн.) несуть за собою позбавлення волі від 3 до 5 років, а також заборону обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна.

Попередні дії, вчиненні:

Організованою групою, у особливо великому розмірі (понад 3 721 500 грн.), під час дії надзвичайного або воєнного стану несуть за собою позбавлення волі від 5 до 7 років, а також заборону обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна.

Також варто зазначити, що під гуманітарною допомогою, благодійними пожертвами та безоплатною допомогою слід розуміти поняття, визначені ЗУ «Про гуманітарну допомогу» та ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Дії, передбачені статтею 201-2. «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги», вважаються вчиненими у значному розмірі, якщо загальна вартість такої гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги у триста п’ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян; у великому розмірі – якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у тисячу разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян; у особливо великому розмірі – якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у три тисячі і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.