flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) надає допомогу потерпілим від російської агресії.

24 червня 2022, 12:10

За інформацією розміщеною Міністерством цифрової трансформації України в Урядовому порталі українці, які постраждали від російської агресії, а саме: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо., зможуть отримати компенсацію в розмірі від 5000 до 30000 тисяч євро.

 Для цього необхідно заповнити заяву до ЄСПЛ протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року через відповідну електронну систему: https://espl.com.ua/?fbclid=IwAR33PnGlXTrJ0-grsWm3UiOzCQ-pQa25zGG8oWLfcRlBmpOODhMYdrp3Gc0 

Щоб подати заяву, необхідно заповнити форму на вищезазначеному  сайті, завантажити документ на комп'ютер, роздрукувати його, покласти в конверт та наклеїти на нього адресу ЄСПЛ (вона сформується автоматично при заповненні заяви на сайті). Після цього заяву необхідно надіслати до одного з відділень Укрпошти (послуга безоплатна).

Електронна система спрощує подання заяви, оскільки вже містить усі необхідні поля для заповнення та орієнтує громадян, що саме потрібно вказати.

Також можна заповнити заяву за родича, якщо він не може подати її самостійно.