flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага!

20 лютого 2024, 14:23

З 20 лютого 2024 року для участі в судових процесах реєстрація електронних кабінетів юридичних осіб, в тому числі приватного права, є обов’язковою

18 жовтня 2023 року введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX.

Цим законом з 18 жовтня 2023 року передбачена обов’язкова наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) для:

  • адвокатів;
  • нотаріусів;
  • державних та приватних виконавців;
  • арбітражних керуючих;
  • судових експертів;
  • органів державної влади та інших державних органів;
  • органів місцевого самоврядування;
  • інших юридичних осіб.

 

Відповідно до пункту 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» вищевказаного Закону в цивільному та адміністративному судочинстві з 20 лютого 2024 року є обов’язковою  реєстрація електронного кабінету в ЄСІТС і для юридичних осіб приватного права.

Закон № 3200-IX передбачає, що у разі звернення до суду особи, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху або повертатися, залежно від виду процесуального документа.  

Офіційні  електронні  адреси,  зареєстровані  до  набрання  чинності  Законом  України  № 3200-IX, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua.

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ.